jordalthuizen

Smokey Goodness_World_championship-30Barbecue cateraar en wedstrijdteam Smokey Goodness heeft tijdens het Wereldkampioenschap varkensroosteren dat op 1 en 2 augustus in Haapsalu Estonia plaatsvond de eerste plaats behaald. Met hun bereiding van een heel varken boven hout gestookt vuur wist Smokey Goodness landskampioenen uit onder andere Rusland, Estland, Letland, Litouwen en Oekraïne achter zich te laten en daarmee als eerste Nederlandse team een wereldkampioenschap bbq’en op zijn naam te zetten.


Smokey Goodness_World_championship-40Wedstrijdroosteren

Deelnemers kregen bij aanvang allen een varken van 45 kg. De manier van bereiding (aan een spit, op een grill of in een gesloten barbecue) is naar eigen keuze, verplicht is om het varken in zijn geheel te bereiden op vuur van hout en houtskool, gebruik van gas is niet toegestaan. Na de bereiding die veelal 12 uur in beslag neemt leveren de deelnemers op een vaste tijd vier ‘blind boxes’ in, anonieme doosjes waarin een deel van de schouder, de filet en de ham op een bedje van sla liggen. Een internationale jury beoordeelt de anonieme inzendingen op uitstraling (ziet het er lekker uit), malsheid (structuur en sappigheid) en smaak. Daarnaast zijn er twee on-site juryleden die bij de deelnemers zelf jureren en een oordeel vellen over de presentatie van het hele varken, vakmanschap en team spirit. Diegene met het hoogste aantal punten wint uiteindelijk de wedstrijd.

Smokey Goodness_World_championship-45Winnende aanpak

Enkele teams kozen voor bereiding aan een spit, het winnende team Smokey Goodness gebruikte echter de Amerikaanse methode waarbij gebruik wordt gemaakt van een grote gesloten bbq, een zogehete pig roaster. Ook in de bereiding was de aanpak van het winnende team anders. De meeste teams kozen voor marinades en injecties op basis van azijn en mosterd wat gebruikelijk is in dit deel van Europa. Daarnaast gaarden zij de varkens ‘running style’ een term gebruikt om te duiden dat het varken met de rug naar boven in een rennende houding wordt gegaard en gepresenteerd. Smokey Goodness zette echter in op het vertrouwde receptuur uit de eigen catering en maakte gebruik van gedroogde specerijen voor de smaak, plaatste het varken met de rug naar beneden en gebruikte een eigen receptuur bbq-saus om het af te maken. Een aanpak die de jury wist te imponeren en waarmee de eerste plaats werd behaald.

Bekijk hier het fotoverslag van de wedstrijd