Gegrilde scheermessen met warme baconvinaigrette

jordalthuizen

“Het licht zilte accent van de scheermessen en de bite van bacon maken dit een heerlijk gerecht.”

Je hebt de schelpen vast wel eens langs de kustlijn gevonden. Maar ja, waar het om gaat is dan al lang verdwenen in de buik van een zeemeeuw of andere strandbewoner. Beter is het om te ‘jutten’ bij de visboer, dan heb je zeker weten prijs. Laat je niet afschrikken door hun uiterlijk, net als alle andere schelpdieren zijn scheermessen heerlijk, zeker met een chardonnay er naast.


Gegrilde Scheermessen- By Smokey Goodness BBQ Catering

Ingrediënten:

voor 4 personen:

  • 1 kg scheermessen
  • 1 citroenen
  • 1/2 bos peterselie

Baconvinaigrette:

  • 0,2 l Olijfolie
  • 4 eetlepels Aceto Balsamico
  • Zeezout
  • verse peper
  • 1 citroen
  • 1/2 bos peterselie
  • 100 gram dunne baconplakken

Bereidingswijze:

1. Begin met het aansteken van de grill zodat deze goed voorverwarmd. Ondertussen kan je de baconvinagrette maken en de scheermessen schoon spoelen.

2. Baconvinaigrette: Snipper de sjalotten fijn, hak een halve bos peterselie fijn en voeg dit samen met de olijfolie, aceto balsamico en het sap van 1 uitgeperste citroen. De bacon grill je eerst krokant en voeg je pas op het laatste toe zodat deze zijn krokante bite behoudt. De vinaigrette pas op smaak brengen met peper en zout na het toevoegen van de bacon anders heb je kans dat deze te zout wordt.

3. Spoel de scheermessen schoon onder stromend water om achtergebleven zand te verwijderen. Laat ze vervolgens goed uitlekken op een theedoek.

4. De overige citroen in partjes snijden en de peterselie grof hakken. Zet de citroen en peterselie op zij om later te gebruiken als garnering.

5. Breng de vinaigrette in een pannetje op de grill op temperatuur, let op dat het niet warmer wordt dan lauwwarm om te voorkomen dat de sjalotten en peterselie gaan koken en zacht worden.

6. Grill de bacon, snipper deze fijn en voeg aan de vinaigrette toe.

7. Leg de scheermessen op de grill. Bak ze heet en kort totdat ze net hun ‘glazigheid’ hebben verloren in 2 a 3 minuten. Te lang en ze worden taai.

8. Leg de scheermessen op een schaal, lepel de lauwwarme vinaigrette er over en garneer met citroenpartjes en grofgehakte peterselie.

Gegrilde Scheermessen- By Smokey Goodness BBQ Catering

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>