Winter Extreme South Tirol BBQ Competition

jordalthuizen

Er werden barre omstandigheden belooft: bbq’en bij -20, bergen sneeuw en lange, kille nachten. Zelden werd een belofte zo goed waargemaakt als tijdens de BBQ Wedstrijd Winter Extreme South Tirol. Smokey Goodness maakte de lange reis naar de Italiaanse Alpen en was er bij.

10944880_889171874450357_3212131911100501791_n

sneeuw

Sneeuw, het blijft iets magisch voor Nederlanders. We kwamen aan en er lag al een dik pak op het wedstrijdveld. Kort nadat wij onze tent hadden opgezet begon het een beetje te sneeuwen, toen begon het wat harder te sneeuwen en daarna hield het niet meer op met sneeuwen. In totaal is er in het weekeind ruim 45 cm sneeuw gevallen. Mooi detail is dat wij te druk waren met socializen (lees drinken met de andere teams) en dus niet in de gaten hadden dat onze tent onder het gewicht van alle sneeuw het begeven had. De volgende dag eerst met bierbanken de hele tent opnieuw gestut en opgebouwd en toen aanstalte gemaakt met de wedstrijd zelf.

Heftige competitie

Wie dacht dat de Italianen eenvoudig te verslaan zouden zijn omdat het KCBS bbq’en nog nieuw is in dit land had het goed mis! De teams hadden kennelijk goed geoefend want ze wisten precies waar zij mee bezig waren en kwamen goed voorbereid de wedstrijd in. Waar in de zomer het koel houden van het vlees soms een punt van aandacht is was het hier juist andersom: Zorg dat je vlees niet bevriest! Met kille en koude vingers gingen we aan het werk. Kip schrapen, brisket bijsnijden, kruiden en sauzen perfectioneren en natuurlijk vuurtje stoken. Met alle voorbereidingen achter de rug was het tijd voor kennismaken met de teams uit andere landen en avonturen ophalen met de bekende teams. Toen de nacht viel liep de temperatuur snel terug tot diep onder het vriespunt. Dat het daarbij niet slim is om je bbq’s in de tent te plaatsen en deze dicht te houden voor een lekker temperatuurtje bewees het Poolse team. Zij moesten een teamlid met ambulance afvoeren in verband met CO2 vergiftiging. Zo zie je maar dat competitie BBQ ook een riskante sport is 😉

Resultaat

Van de lage temperaturen hadden we niet zo’n last, wat ons parten speelden is dat we onderschat hadden dat een gietijzeren rooster warmte veel beter geleid dan een rvs rooster. Het resultaat? Een overdone brisket. De smaak was perfect, maar de structuur? Geen degelijke plak van te snijden :(. Sja, wat nu vroegen wij ons af al plukkend en trekkend aan de snotgare brisket. Al plukkend en trekkend zag ik ineens lange slierten ontstaan die we als noodgreep toen maar naast de burned ends in de doos hebben gelegd. Beef Spaghetti lachten we vrolijk, een mooi eerbetoon aan ons gastland. Wat een giller toen we uiteindelijk met Brisket 3e werden van de 25 aanwezige teams. Ook op Pork deden we het goed, enkel team Pure BBQ wist ons met een miniem puntenverschil van de eerste plaats te houden waardoor wij 2e werden. De ribs werden een respectabele 6e maar wat was er met onze kip? Die eindigde op een bedroevende 21e plaats wat ons uiteindelijk deed steken op een overall 5e plek, not bad at all. Met opgeheven hoofd vol goede herinneringen reden we huiswaarts. Volgend jaar weer! Met een nieuwe tent welliswaar 😉